JEZUSOV KRST

leto 24
št. 2
13. januar 2019


razpored svetih maš

nedelja, 13. januar– JEZUSOV KRST
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
– p. n. Gračnar, greg.
ob 10.00 – + Ivan Šolinić, obl.
– za zdravje

ponedeljek, 14. januar–Oton (Odon), redovnik
maše: ob 8.00 – p. n. Gračnar, greg.
ob 18.30 – + Franc Rajter, 30. dan

torek, 15. januar–Absalom, škof
maše: ob 8.00 – p. n. Gračnar, greg.
ob 18.30 – + Leopoldina Brinovc

sreda, 16. januar–Marcel, papež
maše: ob 8.00 – p. n. Gračnar, greg.
ob 15.00 (Emina k.) – + Marija Slajpoh (dar sostanovcev iz pritličja)
ob 18.30 – + Ivan Stopar (iz Doma)

četrtek, 17. januar–Anton (Zvonko), puščavnik
maše: ob 8.00 – p. n. Gračnar, greg.
ob 18.30 – + Frančiška Romih

petek, 18. januar–začetek molitvene osmine za edinost
maše: ob 8.00 – p. n. Gračnar, greg.
ob 18.30 – + Jože Terbovc

sobota, 19. januar–molitvena osmina za edinost
maše: ob 8.00 – p. n. Gračnar, greg.
ob 18.30 – + Marija in Franc Pevec ter Antonija Kač

nedelja, 20. januar – 2. nedelja med letom– mol. osmina za edinost
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
– p. n. Gračnar, greg.
ob 10.00 – + Maksimilijan Pešec ter starši Goričar


Spoštovani! 

Kakšen pomen ima krščansko ime, ki ga prejmemo pri krstu?

Krščevanje se začne s tem, da starši povedo, kakšno ime so izbrali svojemu otroku. Po tem osebnem imenu bomo vse življenje klicali te­ga človeka. To je zelo lepo. Vsak člo­vek ima svoje ime. Pred Bogom ni­smo masa. Zaradi tega Cerkev nikoli ne podeljuje zakramentov kolektiv­no, ampak vedno le osebno. Za Bo­ga ima vsak posameznik svoj lastni obraz, svoje lastno ime. Bog nas na­govarja osebno. Nismo zamenljivi vzorci blaga; smo prijatelji, Bog nas pozna, hoče in ljubi. Bog ima z vsa­kim svoj poseben načrt. Vsakogar hoče. Nihče ni odveč, nihče ni zgolj naključje. To bi nam moralo seči v srce tudi pri klicanju po imenu. Bog hoče mene. Kaj hoče od mene?

Ime je pomembno, ker Bog vsa­kogar pozna po njegovem imenu, se pravi v njegovi edinstvenosti. Kristjan pri krstu prejme svoje ime v Cerkvi. To naj bo vsekakor ime svetnika, ki daje krščenemu zgled svetosti in mu zagotavlja svojo pri­prošnjo pri Bogu.

Botri imajo pomembno vlogo, da pomagajo staršem pri verski vzgoji otrok. Boter oz. botra mora biti trden vernik, sposoben in pripravljen pomagati novokrščencu, otroku ali odraslemu na njegovi po­ti v krščansko življenje. Botrova na­loga je resnična cerkvena služba. Tudi celotna cerkvena skupnost no­si del odgovornosti za razvijanje in ohranjanje krstne milosti.                 (dr. Anton Štrukelj)

Vabljeni na nocojšnji koncert »Tuba – evfonij«,
ki ga pripravljamo ob 19. uri v naši cerkvi v okviru cikla »Glasba na hribu«. Z njim se nam bodo predstavili učenci Glasbene šole Kranj z gosti iz Glasbenih šol Kamnik in Celje. To bo spet nekaj posebnega, kar nas zagotovo ne bo razočaralo, zato lepo vabljeni in povabite ter spodbudite še druge.

Pogovori o življenju in smrti
se nadaljujejo tudi v letošnjem letu. Nanje spet lepo povabljeni, tudi s svojimi izkušnjami, jutri, v ponedeljek, v Jožefovo dvorano ob 17. uri, kjer vas kot vedno čakata gospe Metka in Julka.

Seja Župnijskega pastoralnega sveta
je jutri po večerni maši. Člani, lepo povabljeni!

Leksikon filozofije in nadškof Anton Stres
bosta oblikovala sredin Mohorski večer. Gre za življenjsko delo dr. Antona Stresa in celovit pregled filozofije skozi vso njeno zgodovino, kot tega v slovenščini še nimamo. Prav je da se tega razveselimo in da veselje podelimo tudi z avtorjem, ki nam bo skupaj z urednico spregovoril o projektu in še o marsičem. Lepo vabljeni v sredo ob 19. uri, po večerni maši!

Glasbeni spomin g. Danila Pšeničnika
na temo »Ali ljubite swing?« je pred nami v petek popoldne ob 16. uri v Kardinalovi dvorani. Lepo vabljeni k drugemu srečanju, ki nam ga pripravlja naš stanovalec in velik poznavalec glasbe, gospod Danilo. Prepričani smo, da vam ne bo žal, opozorite in spodbudite k dogodku še druge.

Molitvena osmina za edinost kristjanov
je v tednu pred praznikom spreobrnjenja sv. Pavla (18.-25. januarja). Vsak dan pri sv. maši prisluhnemo nagovoru in izrečemo posebne prošnje. V celjski dekaniji je začetek osmine v petek, 18. januarja, ob 18 h v cerkvi Svetega Duha. Sv. mašo tam daruje škofijski upravitelj Rok Metličar. V naši cerkvi je ekumenska slovesnost v sredo, 23. januarja, na dan celodnevnega češčenja. Sklep molitvene osmine za dekanijo in vso škofijo bo prihodnji petek ob 18 h v stolnici.  Geslo letošnje molitvene osmine je: »Prizadevaj si za pravičnost, da boš dolgo živel.«(2 Mz 16,20).

Iskrena hvala vsem pevcem župnijskega in  otroškega zbora ter fantom z Jožefovega hriba, obema organistoma in mladim, da smo lahko še enkrat prisluhnili božičnici in v sredo podoživljali božično skrivnost.  Vedno znova se nam iz takšnega sodelovanja rodi nekaj lepega. Hvala vam in naj bo tako tudi v prihodnje.

Blagoslov domov – Duhovnik je že prišel blagoslovit večino domov, kjer ste v preteklih letih izrazili željo za to. Tudi iz tistih hiš oz. stanovanj, kjer doslej niste imeli te lepe krščanske navade, lahko to še storite (do svečnice).

Pratika za leto 2019
je še na voljo (5,90 evra). Vabljeni, da si vzamete tudi kaj preostalega od verskega tiska, kar je na voljona mizicah, in seveda vabljeni k naročilom- Družine, Ognjišča,Misijonskih obzorij, PrijateljainMohorjevih knjig.

Poslovila se je
Doroteja Frančiška Bajić, Teharska ul. 19, roj. l. 1939. Pokopali smo jo v torek na mestnem pokopališču. Naj počiva v miru!

Iz Župnije Celje-Sv.Cecilija so sporočili, da se je poslovila s. Mara Vampelj, ki ji je Bog dal doživeti več kot 106 let. Rojena je bila 11. avgusta 1912 na Dobrovi pri Ljubljani. Pokopali jo bodo danes popoldne v Lescah na Gorenjskem. Naj njena molitev in zgled zvestega služenja ter vdanosti v Božjo voljo izprosita nove duhovne poklice.

Čiščenje in krašenje cerkve imate ta teden na skrbi verniki iz Zvodnega in Zagrada. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno letnemu in liturgičnemu času!

Deli.