Imela je moralnega mačka

Po dolgem času sem srečala znanko, ki je že kar nekaj let v pokoju. Pogovarjali sva se, kako doživljava dejstvo, da postajava iz leta v leto starejši, kaj počneva, kaj nama je v veselje in kako bi si želeli preživeti leta, ki jih imava še pred seboj. Pogovor je nanesel tudi na to, kako preživljava dopust, oziroma, kam jo mahneva, ko želiva za nekaj časa stran od doma. Tudi upokojenci, ki ne hodijo več v službo, hodijo na dopust. Pogovori o vsem tem človeku vedno dobro denejo.

Znanka pa mi je potožila takole: «Letos sem si privoščila cel mesec dopusta, ki sem ga preživela na enem od dalmatinskih otokov. Bilo je čudovito, da si sploh mislite ne moreš, kako. Toda hkrati imela sem pravega moralnega mačka. Še nikoli v življenju si nisem privoščila mesec dni dopusta. Ali si sploh smem privoščiti tako dolg dopust? Saj vem, da je to čisto v redu. Toda že od malega so me vzgajali k odpovedovanju, kot mati majhnih otrok si nikoli nisem mogla privoščiti kaj takega, potem pa ti to ostane v krvi. Potrebovala sem kar nekaj časa, da sem v sebi dojela, da je moj dolgi čudoviti dopust kar v redu. Saj sem končno v pokoju, imam torej čas, in poleg tega sem bila tam za svoj denar.«

Bil je res zelo zanimiv pogovor. Verjetno se kar nekaj ljudi, posebno žensk, znajde v podobni situaciji. Ali si smem to sploh privoščiti? Seveda imamo na drugi strani ljudi, ki si privoščijo to in še veliko več, pa prav nič ne razmišljajo o tem, ali bi zaradi tega morali imeti moralnega mačka. Še na misel jim ne pride, da bi lahko kaj omejili. Možno je torej pretiravanje v obe smeri in oboje je lahko nevarno. Najti je treba seveda tisto pravo mero, ko se človek zna čemu odreči, in si zna tudi kaj privoščiti in se tega veseliti.

Prav je, da se znamo veseliti tega, kar imamo. Prav je seveda tudi, da znamo to, kar imamo, deliti z drugimi, ko je to potrebno. Vedno znova pa moramo iskati tisto pravo mejo med enim in drugim, med tem, kar moramo obdržati zase, in med tem, kar moramo deliti z drugimi. In moralnega mačka zaradi dobrega dopusta nam res ni treba imeti.

Deli.