Glasba na hribu: Postni koncert Zbora Slovenske filharmonije

Postni koncert iz sklopa Glasba na hribu:

Zbor Slovenske filharmonije, z naslovom Iz teme v svetlobo
Gregor Klančič,
dirigent
Gašper Banovec, organist
Matevž Kink, bariton

Petek, 2. marca 2018, ob 19. uri, v cerkvi sv. Jožefa Celje


Zbor Slovenske filharmonije je bil kot poklicni zbor ustanovljen leta 1991 z imenom Slovenski komorni zbor. Do jeseni leta 2009 ga je vodil njegov utemeljitelj dr. Mirko Cuderman. V sezoni 2012/2013 je Martina Batič v celoti prevzela umetniško vodenje zbora, ki ga je vodila do konca leta 2017.

Osrednje umetniško poslanstvo Zbora Slovenske filharmonije je izvajanje raznovrstne glasbe a cappella – v Vokalnem abonmaju in na drugih koncertih – ter izvajanje vokalno-instrumentalne glasbe z Orkestrom Slovenske filharmonije in drugimi slovenskimi in tujimi orkestri, pa tudi snemanje zborovske glasbe.

Diskografija Zbora Slovenske filharmonije šteje več kot osemdeset plošč v zbirkah Musica sacra Slovenica in Slovenska zborovska glasba z antologijskim izborom naše zborovske, sakralne in posvetne glasbe.

Konec leta 2014 je zbor pod vodstvom Martine Batič posnel zgoščenko posvetnih skladb Ambroža Čopija z naslovom Sanjam, za katero je skladatelj med drugim prejel nagrado Prešernovega sklada.

Najnovejša izdaja pa je avtorska zgoščenka skladatelja Damijana Močnika z naslovom Oratorium nativitatis/Božični oratorij iz leta 2016.

Zbor Slovenske filharmonije je maja 2016 na mednarodni konferenci v Parizu dosegel članstvo v evropskem združenju profesionalnih pevskih zborov TENSO, kar pomeni veliko priznanje njegovemu delovanju.


Zborovodja in organist Gregor Klančič je diplomiral na oddelku za glasbeno pedagogiko in cerkveno glasbo Akademije za glasbo v Ljubljani. Med leti 1999 in 2004 je vodil Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec, s katerim je posnel zgoščenko ob 50-letnici zbora. V okviru Kulturnega društva Schellenburg skupaj s s. Boženo Kutnar v Uršulinski cerkvi v Ljubljani organizira koncertni cikel Sakralni abonma ter vodi zbor Consortium musicum, s katerim nastopa v okviru tega cikla. Je vodja glasbene dejavnosti na Nadškofiji Ljubljana ter ravnatelj in predavatelj na Orglarski šoli v Ljubljani. Od leta 1993 do 2012 je bil član Slovenskega komornega zbora – sedaj Zbora Slovenske filharmonije. Od leta 2004 do 2012 je opravljal delo asistenta zborovodje Zbora Slovenske filharmonije, s katerim je imel tudi več samostojnih koncertov.

Deli.