Glasba na hribu: Ljubljanski madrigalisti

Glasba na hribu

– zbor Ljubljanski madrigalisti –

Meditativni koncert gregorjanskih koralov ob spremljavi eksotičnih inštrumentov

Nedelja, 8. decembra 2019, ob 19. uri

Cerkev sv. Jožefa

Vstop prost – prostovoljni prispevki – vabljeni!


ZBOROVODJA:

Klara Maljuga je na svoje dirigentske spretnosti opozorila s prebojem v polfinale na tekmovanju mladih zborovodij Mateja Hubada v Ljubljani leta 2016. Po končani nižji glasbeni šoli v Ajdovščini je maturirala na Škofijski gimnaziji Vipava in na Konservatoriju za glasbo v Ljubljani. Študij zborovskega dirigiranja je začela v razredu izr. prof. Marka Vatovca, zaključuje pa ga pri doc. Sebastjanu Vrhovniku. Trenutno vodi Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti. Svoje znanje redno nadgrajuje z udeleževanjem na državnih in mednarodnih seminarjih za zborovske dirigente. Med njenimi mentorji so tudi: Martina Batič, Gary Graden, Morten Schuldt-Jensen, Tomaž Faganel, Stan Engebretson, Volker Hempfling, Ryan Beeken. Pevske in korepeticijske izkušnje je nabirala v zboru Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana pod vodstvom Ambroža Čopija, v zboru Ipavska pod takratnim vodstvom Matjaža Ščeka in v zboru APZ Tone Tomšič UL pod takratnim vodstvom Sebastjana Vrhovnika in kasneje Stojana Kureta. Za seboj ima triletno sodelovanje s pevskima sestavoma Klapa Planta iz Vipave in APZ Alojzij Mav iz Ljubljane ter več krajših, med drugimi tudi s Fantovskim zborom Škofijske klasične gimnazije v Ljubljani. Glasbeno poslanstvo dopolnjuje na Orglarski šoli v Celju, kjer poučuje harmonijo, kontrapunkt, dirigiranje in gregorijanski koral. Aktivna je tudi v mednarodni mreži zborovskega dogajanja. Kot članica mladinskega komiteja je nabirala znanje v Evropski zborovski zvezi – Europa Cantat med letoma 2016 in 2018.


LJUBLJANSKI MADRIGALISTI SKOZI ČETRT STOLETJA:

Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti je prepoznavna in uspešna slovenska vokalna zasedba. Leta 1991 se je skupina članov Slovenskih madrigalistov odločila, da se vrže Matjažu Ščeku v zborovski objem in se voljno prepusti njegovemu vodenju. Izkušnje pevcev, pridobljene v mnogih zborih, in glasbena podkovanost, so tako nastalemu jedru, ki se je z nekaj novimi okrepitvami kmalu izoblikovalo v komorni zbor, zagotavljale resnost, zborovodji pa umetniški izziv. Vzpostavljena je bila naveza, polna veselja, volje, energije, pričakovanj, glasbenega tovarištva in ambiciozno zastavljenih ciljev. Zrelost in zahtevnost pevcev, ki je mejila že na razvajenost, visoka raven njihovih pevskih veščin ter izjemna glasbena potenca zborovodje so že na začetku omogočili skušanje z zahtevnejšo zborovsko literaturo. Pri tem je posebno vlogo igrala Maša za štiriglasna zbora Franka Martina, ob kateri so pevci, zbor kot umetniško telo pa tudi zborovodja rasli, zoreli, uživali in se bogatili skozi prva tri leta sodelovanja. Prav prepričljivo izvajanje tega zborovskega bisera je Ljubljanskim madrigalistom tlakovalo pot na vrh slovenskega zborovstva, kjer ni bilo prave gneče – ravno prav za spodbudo in v izogib pretirani samozadovoljnosti.

Nad Ščekovo izvedbo Martinove maše se je navdušil tudi eden svetovno najbolj priznanih zborovodij, Gary Graden, kar je botrovalo sodelovanju Ljubljanskih madrigalistov z njegovim odličnim zborom St. Jacobs, vrhunskem gostovanju Ljubljanskih madrigalistov na Švedskem leta 1996 pa tudi trajnemu prijateljstvu med obema zborovodjema, sorodnima umetniškima dušama. Na programsko usmeritev in oblikovanje zborovega profila je vplivalo tudi tesno sodelovanje in prijateljstvo zborovodje z litovskim skladateljem Vytautasom Miškinisom. Zbor je koncertno izvedel vrsto njegovih skladb; nekatere med njimi je skladatelj Matjažu Ščeku tudi posvetil.

Turnej, gostovanj, večinoma uspešnih tekmovanj (vsaj nekaj jih lahko omenimo: Arezzo, Gorica, Tours, Tolosa, Marktoberdorf in, seveda večkrat Naša pesem v Mariboru) in koncertov se je nabralo obilo. V Sloveniji so Ljubljanski madrigalisti koncertirali na vseh koncih in krajih, po Evropi pa v Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Španiji, Bosni, na Hrvaškem, Madžarskem, Finskem, Švedskem, Češkem … Priljubljena destinacija je bila Češka, ki jo je zbor največkrat obiskal. Med temi obiski je vsekakor treba posebej omeniti tistega iz leta 1996, z otvoritvenim nastopom zbora ob odprtju razstave Jožeta Plečnika na Hradčanih in izjemno promoviranim koncertom v Plečnikovi cerkvi srca Jezusovega v Pragi. Po desetih letih je Matjaž Šček zbor sporazumno zapustil. Po desetih uspešnih, bogatih, plodnih letih. Ostali so posnetki, ostale so fotografije, ostali so spomini, ostali so »Matjaževi« pevci.

Nato je leta 2001 zbor za eno sezono prevzel Valter Lo Nigro. Pod njegovim vodstvom je zbor na mednarodnem tekmovanju v Spittalu dosegel 1. in 4. mesto.

Leta 2003 je vodenje zbora prevzela dirigentka Andreja Martinjak, ki je z zborom redno nastopala ter se udeleževala državnih in mednarodnih zborovskih tekmovanj, na katerih sta tako zbor kot dirigentka osvajala številne nagrade in priznanja. Med najvidnejše dosežke sodijo zlata plaketa, ki jo je zbor prejel na 20. slovenskem državnem zborovskem tekmovanju Naša pesem 2007, in drugo mesto na 9. mednarodnem zborovskem tekmovanju v Mariboru leta 2008, kjer je zbor prejel tudi posebno nagrado za najboljši slovenski zbor tekmovanja. V letu 2008 so s posebnim koncertnim ciklom obeležili 80-letnico rojstva slovenskega skladatelja Pavla Merkuja. Uprizorili so tudi glasbeno pravljico Roberta Schumanna, Rožino romanje (Der Rose Pilgerfahrt) – oratorij.

MKZ Ljubljanski madrigalisti svoj program zajema iz vseh zvrsti in obdobij zborovske glasbe: poustvarja izvirno slovensko zborovsko pesem in pesmi iz svetovne vokalne zakladnice; renesančno in sodobno glasbo. Zadnje med drugim dokazuje vabilo Društva slovenskih skladateljev h krstni izvedbi slovenskih zborovskih novitet v okviru Slovenskih glasbenih dnevov 2009. Poseben projekt zbora v letu 2008 je bilo sodelovanje z mednarodno priznanim duetom Silence na prvi podelitvi nagrade Igorja Zabela za teorijo in kulturo v Cankarjevem domu ter dobrodelni koncert na Onkološkem inštitutu.

Zbor večinoma nastopa a capella, sodeluje pa tudi v večjih zborovskih sestavih in pri izvedbah vokalno-instrumentalnih del s Simfoniki RTV Slovenija. Eden izmed takšnih projektov je bilo sodelovanje pri izvedbi Requiema Avgusta Ipavca v katedrali Sv. Štefana na Dunaju leta 2008, s katerim je skladatelj obeležil 90-letnico konca 1. svetovne vojne. Jeseni 2008 so ob obletnici delovanja Primoža Trubarja pod vodstvom Mirka Ferlana po Sloveniji in zamejstvu nastopali z avtorskim projektom slovenske protestantske glasbe.

Svojevrstno priznanje zboru pa je bilo tudi povabilo k sodelovanju na 5. mednarodnem tekmovanju mladih zborovskih dirigentov, ki je marca 2009 potekalo v Ljubljani. Tekmovanje je zboru pomenilo poseben izziv, hkrati pa so presegli pričakovanja organizatorjev, s čimer je zbor ponovno dokazal, da sodi med najboljše slovenske pevske zasedbe. V sezoni 2008/2009 se je zbor udeležil tudi mednarodnega zborovskega tekmovanja v Spittalu v Avstriji, svoje sodelovanje z zborovodkinjo Andrejo Martinjak pa zaključil s ciklom “Na izlet z ljudsko glasbo”. To je bil izobraževalni program za mlade, ki je povezal ljudsko petje z zborovskimi priredbami ljudskih napevov, pevsko poustvarjanje ljudskih legend pa smo dopolnili tudi s sliko in govorjeno besedo; vključili so tudi običaje, noše, plese in narečja. Jeseni so se kot demonstracijski zbor udeležili seminarja Petra Hankeja.

V začetku leta 2010 je zbor prevzela dirigentka Mateja Kališnik. Njihov prvi skupni projekt je bil snemanje zgoščenke ‘Evharistično srce’ s tenoristom p. Vidom in sopranistko Pio Brodnik, ki je po sedmih samostojnih že njihova osma zgoščenka.

Poleg tega, da se redno predstavljajo na revijah zborov, državnih prireditvah in drugih raznovrstnih priložnostih, so oktobra 2010 soorganizirali dirigentski seminar Ragnarja Rasmusna in na njem sodelovali kot demonstracijski zbor. Novembra 2010 so se udeležili 20. zborovskega tekmovanja adventnih in božičnih pesmi v Pragi in se domov vrnili z zlatim priznanjem ter prestižno veliko nagrado Petra Ebna za najboljšo izvedbo katerekoli skladbe tega češkega skladatelja. Decembra istega leta in v začetku leta 2011 so izvedli koncertni cikel zabavnih pesmi v okviru projekta z naslovom “Z zborom na zabavo”, v katerem so med drugim sodelovali tudi s slovensko vokalno zasedbo Jazzva.

V marcu 2011 je zbor izvedel dobrodelni koncert za zbiranje finančnih sredstev, ki bi omogočila letovanje kamniškim otrokom iz socialno ogroženih družin, na katerem je sodeloval tudi Hišni ansambel Avsenik, ki je bil ustanovljen na pobudo Marjana Legata, Slavka in Gregorja Avsenika leta 1999. Maja 2011 so izvedli številne koncerte v sodelovanju z drugimi prepoznanimi zbori iz Slovenije in tujine: s PAZ Vinko Vodopivec v Preski pri Medvodah in MPZ Tita Copetti iz italijanskega Tolmezza v mestnem avditoriju L. Candoni v Tolmezzu. Junija 2011 so ob 20-letnici delovanja zbora izvedli slavnostni letni koncert z naslovom “Nihil sub sole novum?” (Nič novega pod soncem?) v Konzervatoriju za glasbo in balet Ljubljana, s katerim so tudi zaključili sezono.

Leto 2012 je bilo zaznamovano s številnimi koncerti po Sloveniji in sodelovanji z drugimi zbori, okronala pa ga je zmaga na mednarodnem tekmovanju v Miltenbergu v Nemčiji, kjer je zbor v konkurenci petih zborov iz celega sveta osvojil prvo mesto in zlato plaketo v kategoriji resne glasbe ter drugo mesto v kategoriji ljudskih pesmi. Prejeli pa so tudi posebno nagrado za najboljšo interpretacijo obvezne skladbe Lux aurumque skladatelja Erica Whitacreja. Aprila istega leta so na 22. slovenskem zborovskem tekmovanju Naša pesem v Mariboru spet dokazali svojo odličnost in dosegli srebrno priznanje.

Poleg klasične glasbe se zbor zavzeto trudi tudi za negovanje slovenske ljudske glasbe, kar so dokazali s sodelovanjem na Četrtem zborovskem festivalu ljudske pesmi v Prevaljah, oktobra 2012. Zbor je pri tem sodeloval kot eden izmed izvajalcev 27 novonastalih priredb slovenskih ljudskih pesmi.

Kot angažiran, sodoben in kvaliteten zbor je MKZ Ljubljanski madrigalisti udarno otvoril novo sezono 2012/2013 s ciklom koncertov, zbranih pod naslovom “Konec sveta ob rogljičku in kavi”, v katerih so združene pesmi iz klasične, ljudske in zabavne zvrsti. Marca 2013 so izvedli tudi koncertni cikel postnih pesmi z naslovom “Premišljevanja”, aprila istega leta pa so sodelovali kot demonstracijski zbor na delavnici stare glasbe pod vodstvom švicarskega dirigenta Laurenta Gaudreja, ki je potekala v okviru 12. mednarodnega zborovskega tekmovanja v Mariboru. Julija 2013 se je zbor udeležil 52. mednarodnega zborovskega tekmovanja v Seghizziju v Italiji (Stara Gorica), kjer je izvedel tri tekmovalne nastope in dosegel srebrne medalje v vseh kategorijah (ljudska, popularna in romantična glasba). V kategoriji izvedbe pesmi iz obdobja romantike je zbor dosegel skupno 4. mesto.

Že decembra 2013 je sledil nov koncertni cikel “Ljubezni vonj”, namenjen predvsem izvajanju ljubezenskih pesmi iz različnih umetnostnih obdobij ob branju poezije uveljavljenih svetovnih avtorjev.

Februarja 2014 so se odzvali na vabilo za sodelovanje pri celovečernem koncertu ob slovenskem državnem prazniku v Antonovem domu na Viču, marca pa so izvedli že nov koncertni cikel postnih pesmi z naslovom “Ecce Homo”. V začetku leta 2014 je zbor na tekmovanju Naša pesem v Mariboru dosegel zlato priznanje in nagrado za najboljšo izvedbo tuje skladbe, napisane od 20. stoletja do danes.

Istega leta je zbor sodeloval tudi pri projektu folklorne skupine Tine Rožanc. Na spevoplesu z naslovom “Zeleni Jurij”, ki je potekal 10.5. v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, so izvedli zborovske priredbe ljudskih pesmi. V letu 2014 so sodelovali pri izvedbi še enega projekta pod okriljem JSKD v okviru Tedna ljubiteljske kulture, ‘flashmoba’ “Sreča na vrvici” (spontana izvedba skladbe Sreča na vrvici) v centru Ljubljane.

Med letoma 2014 in 2018 je zbor deloval pod umetniškim vodenjem Primoža Malavašiča. Zbor je v prenovljeni zasedbi izvedel številne koncerte po Sloveniji in otvoril festival Rokovo poletje v Šmarjem pri Jelšah, junija 2015. V tem letu je zbor posnel tudi svoj prvi in uradni videospot za skladbo Vöra bije mladega slovenskega skladatelja Matije Krečiča.

S koncem leta 2018 pa zbor prevzema perspektivna mlada zborovodkinja Klara Maljuga, ki je v svojem dosedanjem umetniškem delu pustila že pomembne sledi na zborovski glasbeni sceni. Veselimo se sodelovanja in vseh novih dosežkov.

Mešani komorni zbor Ljubljanski madrigalisti ima ambiciozne cilje, saj si želimo, da bi naše zborovsko poustvarjanje prineslo v prostor zborovskega petja novo svežino in prepoznavno muzikalnost. V svoje vrste ves čas vabimo tudi nove pevce; Ljubljanski madrigalisti namreč ne pomeni zgolj sodelovanja v kvalitetni zasedbi, temveč tudi učenje petja in nenazadnje druženje.

Deli.