Dve uri brez elektrike

Kako zelo v današnjem življenju potrebujemo elektriko, se zavemo šele takrat, ko je ni. Ko vse poteka normalno, navadno ne razmišljamo o tem, kaj vse se lahko ustavi, če pride do okvare na električni napeljavi. Ni razsvetljave, ne dela hladilnik, pralni stroj, sesalec za prah, računalnik, dvigalo, pa seveda še cel kup drugih stvari, ki se nam zdijo v vsakdanjem življenju tako samo po sebi umevne. Naenkrat ni nič več samo po sebi umevno. Morda se to zgodi v trenutku, ko moramo ravno nekaj narediti, dokončati. Lahko se jezimo še in še, pa nič ne pomaga. Samo še bolj stopnjujemo svojo »nesrečo« in težko živimo, narediti pa ne moremo nič.

Seveda lahko odreagiramo tudi drugače. Prav o tem sem premišljevala, ko mi je gospa srednjih let pripovedovala, kako je doživela dvourni električni mrk v hiši. Bilo je pozno popoldne in bila je sama doma. Hotela je ravno poslati neko obvestilo po elektronski pošti in nato skuhati večerjo (na električnem štedilniku) za moža, ki se navadno zelo lačen proti večeru vrača domov iz službe. V trenutku je zmanjkalo elektrike. Nič ni mogla storiti. Lahko je samo čakala. Res je, da ni imela kakšnih posebno nujnih opravkov. Pa človeka kljub temu lahko pojezi, če stvari ne gredo po načrtu. Dve uri je trajal ta električni mrk. Medtem se je znočilo in prižgala si je svečo, tako da ni bila v popolni temi. In kaj je počela ti dve uri?

Ko se sedaj, po nekaj mesecih spominja teh dveh ur, pravi, da ju je doživela kot dar. Dve uri ni počela nič. Sedela je in premišljevala o marsičem. O tem, kako malo znamo biti hvaležni za vse, kar imamo. Šele takrat, ko nečesa ni, se tega zavemo. O tem, kako dobro je, da človek kdaj obstane, ne dela nič in se bolj kot v vsaki akciji zave bivanja. Tudi o tem, da bi se dalo živeti, celo dobro živeti, brez marsičesa, kar se nam zdi v tem trenutku nepogrešljivo. Seveda je zelo dragoceno vse, kar nam elektrika omogoča. So pa še stvari v življenju, ki niso odvisne od tehnike, pa če je ta še tako izpopolnjena in nam marsikaj olajša. Pravi, da bi bilo dobro, če bi še kdaj doživela takšen električni mrk.

Deli.