Dan odprtih vrat in 10 let varstva starejših

V nedeljo, 20. 5. 2018, je poteklo deset let od vselitve naše prve stanovalke Varstva starejših. Ideja, kakšen bo dom in kakšno je njegovo poslanstvo je zorela pri direktorju g. Jožetu kdo ve koliko časa pred tem. Tudi danes spremljamo sodobne koncepte dela, a jih razumemo kot potrditev našega osnovnega vodila, karizme Vincencija Pavelskega, da znamo videti in prisluhniti potrebam naših stanovalcev, kot celoten Dom pa odgovarjati na potrebe časa. Ne domišljamo si, da je naš odgovor edini možni, pravilni, upamo pa, da je primeren, pravi in optimalen za vse naše stanovalce. Strokovno in znanstveno se ukvarjamo z duhovnostjo v paliativni oskrbi, pri ljudeh z demenco uvajamo uporabo metode montessori, a vse z namenom, da bomo dodajali življenje dnevom, letom, ki so nam dani bivati skupaj.

Doma ne moreš izbrati, ti je dan in ga soustvarjaš. Skupaj ga vsak dan znova, deset let, nad Celjem gradimo stanovalci in zaposleni. V medsebojnem spoštovanju in zaupanju. Ta odnos presega običajno službo, ko dan za dnem prihajaš na delo, enkrat na mesec dobiš plačo, živiš pa za ure in dneve, ko ti ni treba biti na delu. Gre za življenjsko poslanstvo, resnični poklic, ki ga mnogi zaposleni na svojih delovnih mestih tako tudi doživljate. Zaradi vas, vašega odnosa in pripadnosti je ustvarjena podoba Doma sv. Jožef takšna, kot jo doživljajo stanovalci in vsi, ki prihajajo v stik z nami ali o nas govorijo. Vsem, ki v svoje delo vnašate vedrino in pristen človeški odnos, ob deseti obletnici delovanja Varstva starejših iskreno čestitamo in izrekamo globoko zahvalo.

Hvaležni smo tudi vsem sodelujočim v priložnostnem programu, ki ga najlepše opišejo fotografije v galeriji.

Naše skupno praznovanje smo zaključili s prošnjo za blagoslov takšnega dela, modrost za nadaljnje delovanje in krepitev v teh letih stkanih medsebojnih vezi.

F: Miha Lokovšek

Deli.