Bolezen na internetu

Skoraj si ne moremo predstavljati, da bi kdo še lahko posegel v razvoj interneta. Vedno več je ljudi, ki brskajo po internetu, iščejo najrazličnejše podatke, naročajo najrazličnejše usluge, se gredo klepetalnico, se dogovarjajo za zmenke, pošiljajo tja svoje fotografije, pišejo svoje komentarje na vse in še marsikaj, česar jaz sploh ne vem in ne poznam. Priznam, da me marsikaj od tega niti ne zanima in se mi zdi tudi škoda izgubljati čas s tem, človek bi rekel, »navideznim svetom«. Morda bo kdo rekel, da sem pač že prestara za to.

Pa bi se rada ustavila vsaj pri eni stvari. Po internetu lahko iščeš tudi podatke o neki bolezni, o tisti, s katero se sam soočaš ali o katerikoli drugi. Vsak človek se lahko oglasi na to temo, s svojimi ali tujimi izkušnjami, s podatki, ki držijo ali pa tudi ne. Običajno tega sploh ne berem, sem pa pred kratkim malo pokukala, kaj tam piše. To, kar sem tam videla, se mi ne zdi ravno v pomoč. Nekaj je takih podatkov, ki držijo, veliko pa tudi takih, ki ne držijo. Ampak kdo bo znal ločiti eno od drugega? Predstavljam si, da postane človek popolnoma zmeden, ko to bere.

Spominjam se, da so že takrat, ko sem še hodila v službo, prihajali bolniki s podatki, ki so jih našli nekje na internetu in zahtevali zdravilo, preiskavo ali kaj podobnega, čeprav to sploh ni bilo na mestu pri tej bolezni. Danes, po dobrih desetih letih, je bolnikov, ki tako prihajajo k zdravniku, seveda še več.

Ob vsem tem pa pogrešam temeljni razmislek o tem, kaj pomeni biti zdrav, kaj bolan, kdo zdravi, kaj pomeni zdraviti. Tudi razmislek o tem, kaj mi sporoča ta bolezen, na kaj me opozarja, kako spreminja moje življenje. Kljub temu, da je včasih težko, ne vedno v negativnem smislu. S temi vprašanji se internet ne ukvarja, nanje ne odgovarja. Kot da to sploh ni pomembno. Pa gre za temelja vprašanja. Od tega, kako nanje odgovarjamo, je odvisna kakovost našega življenja, tudi če smo bolni.  =

Deli.