7. nedelja med letom

leto 24
št. 8
24. februar 2019


razpored svetih maš

nedelja24. februar7. nedelja med letom
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + iz družin Emeršič, Mlakar in Kleč

ponedeljek, 25. februar– Valburga, opatinja
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – po namenu

torek, 26. februar– Aleksander (Branko), škof
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Magda Jazbec, osmina

sreda, 27. februar– Gabrijel Žalostne Matere Božje, redovnik
maše: ob 8.00 – po namenu darovalca
ob 17.30 – molitev v čast sv. Jožefu
ob 18.30 – + Hilda Krajnc

četrtek, 28. februar– Roman, opat
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.00 –  molitvena ura za duhovne poklice
ob 18.30 – + Stane Esih, 30. dan

petek, 1. marec– Albin (Zorko)
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Marija Bukovec

sobota, 2. marec– Neža Praška, opatinja
maše: ob 8.00 – + Zlatko Klakočar (iz Doma)
ob 18.30 – + Jože Žnidaršič

nedelja3. marec8. nedelja med letom
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Drago Žuža, 30. dan


Spoštovani!

Biti kristjan pomeni biti pričevalec. Tako sledimo naročilu Jezusa Kristusa in veselo oznanilo posredujemo ljudem okrog sebe sredi vsakdanjega sveta in na vseh področjih življenja: v družini, ekonomiji, družbi, šolstvu, skratka povsod. S tega vidika krščanska vera presega ozko gledanje na vero skozi dogmatiko, moralo, tradicionalno pobožnost, intimizem. Danes smo na koncu neke dobe, ki je trajala približno šest stoletij ter se je začela s humanizmom in rene­sanso. Doživljamo velike kulturne spremembe. /…/ Zato je še vedno aktualno vprašanje, kako v teh razmerah oznanjati evangelij. Sv. Janez Pavel II. je uvedel pojem »nova evangelizacija«, ki poudarja, da je evangelij sicer vedno isti, oznanjevanje pa poteka v novih časih, novih jezikih in z novim zagonom. Pavel VI. že v konstituciji O evangelizaciji zapiše: »Današnji svet potrebuje učitelje in pričevalce. Če pa posluša učitelje, jih posluša zato, ker so tudi pričevalci« (OE 41). Živeti in oznanjati vero ni nekaj izbirnega, je »ukaz« v smislu: »Gorje meni, če evangelija ne bi oznanjal« (1 Kor 9,17), zato nova evangelizacija ne nudi nove vsebine, temveč se trudi iskati prenovljeno navdušenje oznanjevalcev, nov jezik in nove metode (poti) oznanjevanja.          (Slovenski katehetski načrt, 21)

Postno pismo slovenskih škofov
Obe nedelji pred pričetkom postnega časa (24. februarja in 3. marca) prisluhnemo pastirskemu pismu slovenskih škofov, letos (ob novem Katehetskem načrtu) o vseživljenjski katehezi.

Pogovori o življenju in smrti so spet na vrsti in sicer jutri, v ponedeljek ob 17. uri, ko vas, tudi  z vašimi izkušnjami, čakata v Jožefovi dvorani ga. Metka Klevišar in ga. Julka Žagar.

Posvečuj Gospodov dan je naslov tretjega razmišljanja iz sklopa »Deset Božjih zapovedi za življenje danes«, ki ga v torek zvečer ob 19. uri pripravljagospod Anton Lavrič. Lepo vabljeni!

Sreda pred prvim petkom je v tem tednu,
zato lepo vabljeni, da se spet združimo v molitvi za blagoslov pri našem delu in življenju. Molitvena skupina se dobi redno,  vsi drugi pa se bomo ob pol šestih pridružili. Vabljeni župljani, stanovalci in seveda zaposleni Doma sv. Jožef.

Četrtek pred prvim petkom, prvi petek in prva sobota: Včetrtek je pol ure pred mašo pred izpostavljenim Najsvetejšim molitev za duhovne poklice. Na prvi petek je obisk bolnikov in ostarelih župljanov na domu, pri sv. maši pa pobožnost v čast Srcu Jezusovemu. Na prvo soboto počastimo Marijino brezmadežno srce.

Tečaj komuniciranja za starejše
bo tudi ta teden, in sicer v četrtek od 9.30 do 13.00. Pripravlja ga mag. Jure Levart, ravnatelj naše duhovno prosvetne dejavnosti. Pridružite se, če vas tema zanima, zagotovo pa gre za vsebino, ki vedno prav pride, še posebej pa v javnosti.

Vabljeni na Orgelski koncert
iz sklopa glasba na hribu, ki nam ga v petek zvečer ob 19. uri pripravlja organist in prof. Dalibor Miklavčič.  V soboto bo nadaljeval s seminarjem za organiste. Lepo vabljeni, saj je orgelska glasba glede na naše dobre orgle pri nas še posebej nekaj lepega,  organist je pa tudi priznano slovensko ime orgelske glasbe.

Tradicionalni pustni pohod
v organizaciji g. Silva Dobrajca bo spet na pustno soboto, 2. marca. Vabljeni, da se v čim večjem številu zberete pri Marovškovem križu ob 14. uri. Dobro se obujte, oblečete pa se lahko kakorkoli in dobro voljo vzemite s seboj, pa bo.

Pustovanje z veseloigro in burko bo prihodnjo nedeljo ob 16. uri v Kardinalovi dvorani našega Doma. Mladi nam pripravljajo veseloigro »Trajno ozdravljena« in burko »Zdaj sem, zdaj tje«.Povabljeni, zagotovo se boste nasmejali in z udeležbo dali tudi priznanje našim, tako mlajšim kot starejšim mladim, ki vedno znova poskrbijo za pravo veselje in ga povežejo z žlahtno slovensko kulturo. Potem bomo pa ob kakšnem krofu in kozarcu še nazdravili pustu ter se počasi poslovili od veseljačenja in se pripravili na post.

Hvala požrtvovalni skupini možakarjev,
ki je v četrtek spet priskočila na pomoč, da smo lahko podrli kar nekaj dreves in tako zaščitili cesto pred prenizkimi vejami, ko bodo začele zeleneti. Motorke so pele, kot da bi bili utečena gozdarska ekipa in tudi naredili smo temu ustrezno veliko. Hvala!

Verouk je po počitnicah zopet po razporedu – nižji razredi v ponedeljek, višji v četrtek. Fantje lepo vabljeni tudi k ministriranju, deklice pa k prepevanju v otroškem zborčku! Vaje zanj so vsako nedeljo ob 9 h. Vedno znova pa vse družine z veroučenci vabimo tudi k sv. maši, ki je še pomembnejša od verouka.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz ulic Pod gradom, Vilharjeve in Ceste na grad, 1. del.Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno letnemu in liturgičnemu času.

 

Deli.