4. postna

leto 23
št. 11
11. marec 2018


razpored svetih maš

nedelja, 11. marec – 4. postna
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Pavletičevi in Lorenčakovi
ob 14.30 – rožni venec na Kalvariji

ponedeljek, 12. marec – Doroteja, mučenka; gregorjevo
maše: ob 8.00 – + Tončka in Jože Kastelic
ob 18.30 – + Božo Godnik, 2. obl.

torek, 13. marec – Kristina, mučenka; obletnica izvolitve pp Frančiška
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Alojzija Lazar, osmina
– + Jožefa Kramar (iz Doma)

sreda, 14. marec – Matilda, kraljica
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 15.00 (Emina k.) – po namenu
ob 18.00 – križev pot
ob 18.30 – po namenu za zdravje

četrtek, 15. marec – Klemen Marija Dvoržak, redovnik
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Jože Plevnik, 30. dan

petek, 16. marec – Herbert, škof
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.00 – križev pot
ob 18.30 – + iz družin Prislan, Krajšek in Štokovski

sobota, 17. marec – Patrik, škof, misijonar
maše: ob 8.00 – po namenu Mariji na čast
ob 18.30 – + starši in brat Žagar

nedelja, 11. marec – 4. postna; papeška
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Drago Kovačič in Franc Geršak ter v zahvalo in za blagoslov družine
ob 14.30 – rožni venec na Kalvariji


Spoštovani!

 Čeprav navadno človek nima izrečnega namena žaliti Boga, je greh vsako dejanje, ki ga človek stori proti prepričanju svoje vesti. »Vse pa, kar ni iz prepričanja, je greh« (Rim 14, 23). (…) Človek namreč »na dnu vesti od­kriva postavo, ki si je ne daje sam, temveč se ji mora pokoravati. Glas te postave ga vedno kliče, naj ljubi in dela dobro ter se izogiblje zlega …« Kdor torej dela proti prepričanju vesti, ne more ubežati odgovornosti za svoja de­janja.

Vsak greh pa škoduje tudi drugim, posa­meznikom in skupnosti. Ljudje smo namreč »po nedoumljivi in dobrotljivi skrivnosti božje zamisli z nadnaravno vezjo med seboj tako povezani, da greh enega škoduje tudi drugim, kakor tudi svetost enega drugim pri­naša blagoslov«. To velja tudi za najbolj skrita človekova dejanja (mi­sli, želje, hotenja .. ). Ker smo storili krivico človeku, ki je božja podoba, od Boga ljubljen in odrešen, smo storili krivico tudi Bogu. (…)

Vsak greh je dejanje proti Cer­kvi, ki je Kristusovo skrivnostno telo in ka­tere udje smo po krstu. Zaradi našega greha je prizadeta in ranjena, v nas in v njej je manj svetosti in pravega Kristusovega duha. Greh slabi njeno notranjo moč, omadežuje njeno lepoto in svetost, da ne more na njej tako privlačno in prepričevalno sijati Kristu­sov obraz. Zato smo skupaj z njo potrebni ne­nehnega očiščevanja, pokore in prenavljanja.     (Rafko Valenčič, Zakrament sprave)

Seja Župnijskega pastoralnega sveta
bo v ponedeljek zvečer po maši. Začnemo jo v cerkvi s tihim češčenjem, nadaljujemo pa v Lazarjevi učilnici. Člani ŽPS, lepo povabljeni!

Tečaj priprave na krst
za starše in botre, ki nameravate krstiti svojega otroka, pa tečaja še nimate, bo v torek od 16. do 19. ure. Lepo vabljeni in opozorite na priložnost še koga, ki bi ga morda to zanimalo!

Hipokratov večer,
ki ga pripravljamo skupaj z Združenjem slovenskih katoliških zdravnikov, bo v sredo, 14. marca, ob 19. uri. Tema večera bo minevanje in odhajanje, nagovorili pa nas bodo: mag. Mateja Lopuh, dr. Božidar Voljč, ga. Marija Cehner, p. Marko Novak, zdravnica Mojca Senčar in ga. Irena Švab Kavčič. Lepo vabljeni, mirno se lahko pridružite, kogar bi tematika zanimala.

Tečaj komuniciranja in javnega nastopanja za starejše
bo v   četrtek, 15. marca, od 9.30 do 13.00.  Pripravlja ga mag. Jure Levart. Lepo vabljeni vsi, ki bi vas to zanimalo, gotovo bo vsakdo, ki se bo odzval povabilu, lahko nekaj dobil, zato kar korajžno; vstop je prost.

Tečaj za zaročence
bo spet v petek zvečer od 19. do 22. ure, ter v soboto od pol devete ure do trinajstih. Mladi vabljeni!

Tečaj koralnega petja za kantorje pri bogoslužji
in sicer pevce bo v soboto od pol desete ure do trinajstih v naši cerkvi. Vodil ga bo prof. Gregor Klančič, stolni organist v Ljubljani. Lepo vabljeni pevci, da se pridružite. Udeležba je brezplačna, zaželeni pa so seveda prostovoljni prispevki.

Recital Vojeslava Moleta
pripravljata v okviru Ljubiteljskega gledališča Teharje naša župljana, gospod Peter Simoniti in Lovro Tacol. Lepo vabljeni v nedeljo, 18. marca, ob 16. uri v Kardinalovo dvorano! Gotovo bo to zanimiv dogodek, v katerega sta oba vložila veliko truda; ne bo vam žal.

Naprošeni spet k pomoči,
in sicer urejanju okolice po končani zimi ter pred Jožefovim, kot je navada. Zbrali bi se v soboto, 17. marca, od 9. ure naprej. Lepo vabljeni, da bomo uredili vse za praznik in da bo okolje še posebej urejeno, za kar pa sicer redno tako lepo in skrbno skrbi naš stanovalec g. Franc Kamenik. Bog mu povrni; znamenje hvaležnosti pa je tudi to, da se mu pridružimo s pomočjo.

Križev pot v postnem času
v naši cerkvi skupaj molimo vsako sredo in vsak petek pred večerno mašo – ob 18. uri. Molimo te, Kristus, in te hvalimo – ker si s svojim križem svet odrešil.

Rožni venec na Kalvariji
je redna pobožnost vseh postnih nedelj, in sicer ob 14.30.

Poslovila se je
Alojzija Lazar, Popovičeva 32, roj. l. 1930. Zadnja leta je živela v našem Varstvu starejših. Naj počiva v miru!

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Pod gradom, Vilharjeve in Ceste na grad, 1. del.Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno letnemu in liturgičnemu času.

Deli.