4. nedelja med letom

leto 24
št. 5
3. februar 2019


razpored svetih maš

nedelja, 3. februar– 4. nedelja med letom – Blaž, škof, mučenec – Gnidovčeva nedelja
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
– p. n. Gračnar, greg.
ob 10.00 – + Franc Koren, obl.

ponedeljek, 4. februar– Gilbert, redovni ustanovitelj
maše: ob 8.00 – p. n. Gračnar, greg.
ob 18.30 – + Marija Slaipoh
– + Stane Esih

torek, 5. februar– Agata, mučenka
maše: ob 8.00 – p. n. Gračnar, greg.
ob 18.30 – + Drago Žuža, osmina
–  + Jože Arlič, obl.

sreda, 6. februar– Pavel Miki – japonski mučenci
maše: ob 8.00 – + Marija Planinšek
ob 15.00 (Emina k.): po namenu
ob 18.30 – + Anton Gmajner in Saša Preložnik

četrtek, 7. februar– bl. Rozalija Rendu, s. usmiljenka
maše: ob 8.00 – + družine Svetelšek in Jurko
ob 18.30 – + Friderik Čavš (ob roj.d.)

petek, 8. februar– Hieronim Emiliani, red. ust.-Prešernov dan
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Vida Lokovšek

 sobota, 9. februar– Apolonija (Polona), mučenka
maše: ob 8.00 – + Marija Slaipoh (iz Doma)
ob 18.30 – + Franc Rajter

nedelja, 10. februar– 5. nedelja med letom
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Magdalena Fijavž


Spoštovani!

Gnidovčeva nedelja

Vincencijanska družina danes popoldne ob 16 h vabi v cerkev Srca Jezusovega v Ljubljani (Tabor 12) na praznovanje Gnidovčeve nedelje. Prav danes, 3. februarja, mineva 80 let od smrti Božjega služabnika škofa Gnidovca. Najprej je molitvena ura, ob 17 h pa slovesno somaševanje, ki ga vodi upokojeni nadškof dr. Anton Stres, po njem pa še bratsko druženje.

     Janez Frančišek Gnidovec, duhovnik, profesor in prvi ravnatelj Škofovih zavodov v Šentvidu nad Ljubljano, nato pa lazarist – ljudski misijonar, je eden od slovenskih svetniških kandidatov. Kot škof je od l. 1924 deloval v Skopsko-prizrenski škofiji, umrl pa je 3. februarja 1939 v Ljubljani. Od leta 2010 počiva v cerkvi Srca Jezusovega na Taboru v Ljubljani.

* * * * * * * * * * * *
Gospod Bog,
tvoj služabnik Janez Frančišek Gnidovec
se je iz ljubezni do tebe nesebično ves žrtvoval za uboge.
Poveličaj ga s čudeži, da mu bo Cerkev dodelila čast oltarja in nam
bo močneje zasvetil njegov zgled.
Po Kristusu, našem Gospodu.

God in blagoslov sv. Blaža
je danes, 3. februarja. Pri sv. maši lahko prejmemo poseben blagoslov (s svečami), da bi bili obvarovani bolezni v grlu in vsakega drugega zla.

Srečanje Vincencijeve konference
bo jutri, v ponedeljek, ob 17. uri v Lazarjevi hiši. Vabljeni vsi člani, saj bomo pogledali v leto, ki je za nami in se seveda spogledali z letom, ki smo ga začeli.

Tečaj priprave na krst
za starše in botre, ki nameravate krstiti svojega otroka in tečaja še nimate, bo v torek ob 16. do 19. ure v Jožefovi dvorani. Lepo vabljeni in opozorite na priložnost, če koga poznate.

Ne skruni Božjega imena
je naslov drugega predavanja iz sklopa  »Deset Božjih  zapovedi za življenje danes«, ki ga to pot, v torek zvečer, ob 19. uri pripravlja mag. Jure Levart. Lepo vabljeni, saj gre za lepo priložnost povezovanja naše vere z življenjem.

Praznik kulture na Jožefovem hribu

nas čaka ta teden, in sicer v četrtek ob 16. uri, ko ste res vsi vabljeni v Kardinalovo dvorano.  To je sedaj že kar tradicija, ki je ne smete zamuditi, z njo pa dajemo priznanje vsem našim ustvarjalcem, mladim in starejšim na kulturnem področju, ki jih ni malo in so zares pridni.  Program bo zagotovo spet lep in spodbuden, pred vsem pa vsem v veselje. Nagovoril nas bo naš umetniški ustvarjalec s čopičem, gospod Vlado Geršak, ki v tem času tudi razstavlja v našem Domu.  Vabljeni, da bo to zares praznik veselja, zahvala in spodbude vsem, tako ustvarjalcem kot poslušalcem in gledalcem.

Tečaj za zaročence
bo v petek z začetkom ob 19. uri in nadaljevanjem v soboto od pol devete ure naprej. Mladi, ki imate pred seboj poroko, lepo vabljeni!

Delavnica ljudskega petje za organiste in pevovodje
in tudi pevce bo v soboto od 9.30 do približno 13.00.  Vodil jo bo naš organist in pevovodja g. Primož Krt.

Duhovna obnova za politike,
nekaj novega, s čimer začenjamo, bo tudi v soboto od 9.30 do 13.00. Vodil jo bo nadškof, prof. dr. Anton Stres.  Lahko se pridružite, še posebej vsi, ki ste v politiki ali pa morda to še načrtujete.

Iskrena hvala
vsem, ki ste v petek pomagali, da smo lahko v miru pospravili jaslice in počistili cerkev. Vedno znova mnogi pokažete, kako je naša cerkev res del nas vseh in na katero smo lahko ponosni; tudi v njeni urejenosti.  Seveda pa spet in spet povabljeni tudi k rednemu tedenskemu čiščenju, kjer kakšen del župnije ni prav številen.  Morda pa se še kdo pridruži, kar opogumite se, tudi takšno delo je povsem enakovredno vsakemu drugemu ali pa še pomembnejše, le da je dostikrat skrito, a zaradi tega še bolj zaslužno.

Poslovil se je Stane Esih,
Plečnikova 19a, rojen l. 1956. Pokopali smo ga v petek, 1. februarja, na mestnem pokopališču. Naj počiva v miru!

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki z ulice Na Rebri in Lešničarjeve.Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno liturgičnemu in letnemu času.

* * * * * * * * * * * *

Gnidovec si je vzel za škofovsko geslo »Vsem sem postal vse«. To je uresničeval vsak dan. Prav za vsako delo je zagrabil, samo da bi omogočil čim več dušam zakramentalno življenje. Ko je vse razposlal po škofiji, je bil doma za vse. In ni pustil, da bi bila cerkev ali pisarna zaprta. Njegovo trdno načelo je bilo: »Mi smo od Boga poslani semkaj zaradi ljudi, zaradi zveličanja duš! Mi moramo biti ljudem vedno na razpolago, ker mnogi v drugem času priti ne morejo zaradi drugih obveznosti. Mi nismo in ne smemo biti uradniki, ampak dobri pastirji, prijatelji, zdravniki, tolažniki.« (Alojz Gajšek CM: Škof Gnidovec – naš vzornik in priprošnjik)

Deli.