32. nedelja med letom

leto 23
št. 42
11. november 2018


razpored svetih maš

nedelja, 11. november–32. nedelja med letom – Martin, škof
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Stane Petrovič, obl., in Angelca

ponedeljek, 12. novemberJozafat, škof in mučenec
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 18.30 –+ Jan Skoberne in sorodniki – za zdravje

torek, 13. novemberStanislav Kostka, redovnik
maše: ob 8.00 –  + Slavica Papinuti
ob 18.30 –+ Stana Kramar (ob godu) in Ignac
– + Anton Osolnik, osmina

sreda, 14. novemberNikolaj Tavelić, mučenec
maše: ob 8.00 –  po namenu
ob 15.00 kapela sv.Eme: po namenu ge. Stanke Umek
ob 18.30 –+ Leopoldina Brinovc, 30. dan

četrtek, 15. november – Leopold, knez
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Jože Terbovc

petek, 16. november – Otmar, opat
maše: ob 8.00 – + iz družine Terezije Šlibar
ob 18.30 – + iz družin Prislan, Hus in Štokovski

sobota, 17. november – Elizabeta Ogrska, redovnica
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Hilda Krajnc (ob godu)

nedelja, 18. november–33. nedelja med letom
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Edi (obl.), Silvo in starši Žnidar


Spoštovani!

Jezus je uporabil za prispodobo povezanosti z nami vinsko trto. Z njo je naredil svoj nauk razumljiv izraelskemu človeku. Vinsko trto so vsi poznali. Jezusova domovina je bila že od nekdaj dežela vina. Že 2550 let pred Kristusom je na spomeniku egiptovskega vojskovodja Vinija omenjeno palestinsko vino. Z vinsko trto so se vsi ukvarjali. Vinogradništvo je bilo za poljedelstvom najvažnejša gospodarska panoga. Prvi so znali pridobivati kakovostno vino, kar spričuje med drugim tudi to, da so njihovo besedo za to tekočino (vajin( prevzeli tudi drugi jeziki (grško ojnos, latinsko vinum, francosko vin, nemško Wein itd.). kar pomeni, da so se drugi od njih učili pridobivati vino.

Jezusova beseda je torej padla na razumljiva tla. Vedno je izbiral takšne priložnosti, da je govorjeno besede naredil razumljivo in z njo dvigal človeka od zemeljskega k nebeškemu.

Razodetje ni samo govorica od zgoraj, temveč je tudi zemeljska govorica, ki je povzdignjena navzgor. Ob sodelovanju vinske trte in vinograda se je človek učil obdelovati vinograd svoje duše. (dr. Francè Rozman, novozavezna berila v letu B)

Seja Župnijskega pastoralnega sveta
je v ponedeljek, 12. novembra, po večerni maši, v Lazarjevi učilnici, pričnemo pa jo z molitvijo v cerkvi. Člani, lepo povabljeni!

Duhovne vaje za starejše, »Starejši gradijo prihodnost«,
bodo potekale od torka zvečer, ob 18. uri, do četrtka opoldne. Vodil jih bo upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih. Lepo vabljeni tudi iz župnije ali Doma. Če ne prenočujete v hiši, ste lahko čez dan zraven, bo gotovo zanimivo, duhovno, koristno in prijetno.  Javite se v recepciji, kdor želi, vabljeni!

Pot do ljudi v stiski
je naslov predavanja kliničnega psihologa in teologa  dr. Janeza Mlakarja, ki ga pripravljamo v sredo zvečer ob 19. uri v Jožefovi dvorani v okviru praznovanja jubileja revije Prijatelje. Lepo vabljeni, saj se s tematiko srečujemo vsak dan in potrebujemo ustreznih odgovorov nanjo.

Tečaj za zaročence
bo v petek zvečer ob 19. uri  z nadaljevanjem v soboto dopoldne od 8.30 naprej. Opozorite na to mlade pred poroko.

Slavnostno praznovanje jubileja revije Prijatelj,
ki ga izdajamo v okviru dejavnosti našega Doma za bolnike, invalide, starejše in njihove prijatelje bo v soboto, 17. novembra. Začeli bomo s simpozijem ob pol desetih dopoldne, kjer se lahko pridružite. Predavala bosta upokojeni nadškof dr. Anton Stres in generalni tajnik Slovenske Karitas, g. Cveto Uršič. Nato bo pogovor, ki ga bo vodila dr. Metka Klevišar z uredniki Janezom Puhanom, Jožetom Zupančičem, Vladom Bizantom, Romanom Travarjem in Borutom Poharjem ter g. Francem Boletom (Ognjišče) kot gostom.  Ob 15. uribo molitveno bogoslužje v cerkvi in ob 15.30 slovesno somaševanje, ki ga bo vodil metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference, msgr. Stanislav Zore.  Zares lepo vabljeni k čim večji udeležbi tudi iz župnije! Pevci ste lepo povabljeni in naprošeni za  prepevanje pri molitveni uri in maši.

Bog povrni
vsem, ki ste na zahvalno nedeljo darovali hrano v posebnih vrečkah! Po dogovoru s Karitas smo jo pridružili hrani, ki jo naša Vincencijeva konferenca deli družinam in posameznikom v stiski.

Srečanje starševeroučencev bo v ponedeljek, 19. novembra, ob 19. uri (po maši). Starši, računajte nanj.

Pratika in Marijanskkoledar za leto 2019
sta na voljo (5,90 oz. 2,50 evra). Vabljeni, da si vzamete tudi kaj preostalega od verskega tiska, kar je na voljona mizicah, in seveda vabljeni k naročilom, zlasti Družine, Ognjišča,Misijonskih obzorij, PrijateljainMohorjevih knjig.

Miklavževo se bliža in Miklavž je že napovedal, da bo tudi letos prišel med nas. To se bo zgodilo v sredo,5. decembra,ob 16. uri. Starši že lahko prijavite svoje pridne otroke zanj, da bo vedel načrtovati obdaritev. To lahko storite, ko pripeljete otroke k verouku ali v recepciji našega Doma kadarkoli, ali pa tudi po maši v zakristiji ali pisarni.

Poslovil se je Anton Osolnik, Na rebri 6 b, roj. l. 1944. Pokopali smo ga v sredo na mestnem pokopališču. Naj počiva v miru!

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz ulice Pod gradom, Vilharjeve in Ceste na grad, 1. del.Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno letnemu in liturgičnemu času.

***

MOLITEV  za imenovanje novega celjskega škofa

O Bog, večni pastir, skrbno in neprestano vodiš svoje ljudstvo. Prosimo Te, daj v svoji neskončni dobroti Cerkvi v celjski škofiji pastirja po svojem srcu,  ki bo zvesto hodil za teboj, zaradi svetosti tebi ugajal, za nas  pa goreče skrbel. Naj uči z zgledom svoje osebnosti, nam pomaga rasti v zvestobi evangeliju  in odkrivati znamenja časa. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.

OČENAŠ. ZDRAVA MARIJA.

 

Deli.