30. nedelja med letom

leto 23
št. 40
28. oktober 2018


razpored svetih maš

nedelja, 28. oktober–30. ned. med letom – Simon in Juda Tadej, ap.
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Breda Štanc, 1. obl.

ponedeljek, 29. oktober – Mihael RUA SDB, duhovnik
maše: ob 8.00 – + Marija Planinšek
ob 18.30 – + Jože Terbovc

torek, 30. oktober – Marcel, mučenec
maše: ob 8.00 – + starši Hajšek in Gajšek
ob 18.30 – + Franc Zelko in rodbina Lavrinc

sreda, 31. oktober – Volbenk, škof; dan reformacije – dr.p.
maše: ob 8.00 – ponamenu
ob 15.00 (Emina k.) – po namenu
ob 18.30 – + Rajko Gabrovec, obl., ter + družin Gabrovec in Grmek

četrtek, 1. november– VSI SVETI
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + iz Vincencijevih družin

petek,2. november – SPOMIN VSEH VERNIH RAJNIH
maše: ob 8.00 – za verne duše
ob 18.30 – + družin Planinc in Tolmajner

sobota, 3. november – Viktorin Ptujski, škof, mučenec
maše: ob 8.00 – + Leopoldina Brinovc (iz Doma)
ob 18.30 – + Jakob Slemenšek

nedelja, 4. november–31. nedelja med letom – ZAHVALNA
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Marija Bukovec
– + Ana Vuga, obl.


Spoštovani!

Praznik Vseh svetih– četrtek, 1. november
Praznični sveti maši sta ob 8 h in 10 h. Molitve na celjskem mestnem pokopališču za praznik Vseh svetih soob 15. uri.

Skupna molitev rožnih vencev za pokojne
na praznik Vseh svetih jev naši cerkvi od 16. do 17. ure. Vanjo bomo poleg vseh naših dragih pokojnih vpletali še posebej vsetiste, katerih imena boste napisali na listke in jih oddali v posebno košaricona mizici pod korom (spomini). Hvala za vaše darove ob spominih!

Spomin vseh vernih rajnih je v petek, 2. novembra.  Sveti maši  sta ob 8 h in 18.30. Ta dan je tudi prvi petek z obiskom obhajanjem bolnikov in ostarelih župljanov na domu.

Verouk:  zaradi počitnic v šoli ta teden ni verouka. Seveda pa ste starši in otroci lepo povabljeni, da na praznik Vseh svetih greste k sv. maši – doma ali v kraju, kjer imate pokopane svojce – in da na grobovih vaših dragih rajnih tudi kaj zmolite. Spoštljivo obnašanje na pokopališču in molitev na grobu je lépo pričevanje dobre vzgoje in tudi vere.

Delavnica krašenja cerkva – liturgični del,

bo spet, in sicer v soboto, 3. novembra, od 9.30 naprej pa tja do približno trinajstih. Lepo vabljeni vsi, ki vas zanima tematika, saj je pomembna tudi kot del našega duhovnega življenja. Vodim, kot po navadi ta del, Jože Planinšek, praktičnega, ki je po navadi pomladi, pa ima g. Rok Metličar.

Prva sobota: Pri večerni maši z litanijami počastimo Srce Marijino ter prejmemo blagoslov z Najsvetejšim.

Glasba na hribu – orgle in flavta
pa nas bo razveselila prihodnjo nedeljo, 4. novembra, ob 19. uri v naši cerkvi. Z nami bosta organistka Nina Frank in flavtistka Ana Černic. Že sedaj lepo povabljeni in opozorite na dogodek še druge.

Zahvalna nedelja – 4. november
Prihodnjo nedeljo se bomo Bogu zahvalili za vse letošnje pridelke, pa tudi za vse druge dobrote, za mir in vse odvrnjene nevarnosti. Lepopovabljeni, da v tem duhu tudi okrasimo cerkev s pridelki, pa tudi z različno hrano, ki jo bomo nato razdelili družinam, ki sedaj pri nas enkrat mesečno prihajajo po hrano. Deli jo naša Vincencijeva konferenca, akcija pa poteka v sodelovanju s škofijsko Karitas. Na mizici pod korom so v ta namen posebne papirne vrečke Karitas.

Hvala vsem, ki ste na misijonsko nedeljo dali svoj dar za misijone. Zopet ste darovali za skoraj tri nedeljske nabirke. Društvo prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote pa se zahvaljuje vsem, ki ste z nakupom koledarja podprli njihova prizadevanja.

Sveče za na grobove lahko dobite tudi v naši cerkvi na posebni mizici spredaj. Priporočen dar za svečo je 1.50 EUR za svečo. Gre za akcijo, ki jo organizira škofijska Karitas Celje. Izkupiček je namenjen blagajni naše Vincencijeve konference, tako boste z darovanjem za svečo prispevali še nekaj v dober namen.

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki iz Celestinove ulice in ulic ob njej. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno letnemu in bogoslužnemu času.

* * * * *

Spomin na mrtve spada k življenju. Katoliška Cerkev prvega novembra praznuje praznik vseh svetih in drugega novembra praznik vernih duš. Oba sta neločljivo povezana. Praznik vseh svetih usmeri naš pogled v nebo. Če obhajamo bogoslužje, delamo to v skupnosti z vsemi svetimi. To je praznik, poln upanja. Kaže nam, da bo tudi naše življenje ozdravljeno in posvečeno, če se tako kot sveti v svoji krhkosti prepustimo zdravilni Božji ljubezni. Dan vernih duš nas vabi, naj se spomnimo svojih rajnih in zavemo skupnosti z njimi. Na Bavarskem katoliške skupnosti na Vse svete – ker je ta dan na Bavarskem praznik – že popoldne priredijo spominsko slovesnost. Zlasti na podeželju so pokopališča takrat polna ljudi. Na ta dan pridejo ljudje od blizu in daleč, da bi skupaj obiskali grobove in se spomnili rajnih. V naši družini je bilo v navadi, da se je po obiski pokopališča zbrala vsa družina. To je bila za brate in sestre, ki so prišli iz različnih krajev, dobra priložnost, da so se spet videli in si povedali, kaj so jim preminuli starši pomenili. (…)

Vprašajte se, kaj bi vam rajni želeli povedati danes. Kaj od tega, kar je odlikovalo vaše preminule prednike, potrebujete zdaj za svojo pot? Katerih besed se spomnite, s katerimi besedami so se starši odzivali na težave? Kaj so bili značilni stavki, ki so jim pomagali obvlado­vati življenje? (…)

Pojdite na pokopališče in obiščite grobove, v katerih počivajo vam dragi rajni. Ob grobu pomislite, kakšno je poslanstvo, ki vam ga je pokojnik namenil s svojim življenjem in svojo smrtjo. (…)

In pomislite na lastno smrt, zastavite si vprašanje: Kakšno sled želim zapustiti na tem svetu? Kako bi želel živeti danes, če bi bil to moj poslednji dan?

(Anselm Grün, Petdeset obredov za življenje)

Deli.