25. nedelja med letom – SLOMŠKOVA

leto 24
št. 33
22. september 2019


razpored svetih maš

nedelja, 22. september – 25. nedelja med letom – SLOMŠKOVA
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Marija Zeme, obl., Peter Zeme in Marija Guzej

ponedeljek, 23. september – p. Pij iz Pietrelcine, duhovnik
maše: ob 8.00 – + starši, obl., in sorodniki Gajšek
ob 18.30 – + Marta Ludvig, obl.

torek, 24. september – ANTON MARTIN SLOMŠEK
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – po namenu

sreda, 25. september – Sergij, menih
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 15.00 (Emina kap.) – po namenu
ob 18.30 – po namenu

četrtek, 26. september – Kozma in Damijan, mučenca
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Vida Adamič in družina Štokovski

petek, 27. september – VINCENCIJ PAVELSKI, ustanovitelj Misijonske družbe (lazaristov) in soustanovitelj sester usmiljenk
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – v čast sv. Vincenciju

sobota, 28. september – Venčeslav, mučenec
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Ivan Ivanković, obl., ter Milan in Ivanka Ivanković

nedelja, 29. septembra – 26. nedelja med letom; nadangeli Mihael, Rafael in Gabrijel
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Jožefa Volf


Spoštovani!

    Vsaka hiša ima svojo sončno in senčno stran. Vsak človek ima svoje slabe in dobre lastnosti. Ni tako hudobnega, da bi v kakšni reči dober ne bil. Pa tudi tako dober ni nobeden, da bi se kaj ne pregrešil.

(Slomškove Drobtinice)

     Za pravo krščansko življenje še ni dovolj samo hudega se varovati pa božjo službo opravljati. To je šele cvetje! Iz cvetja mora sad dozoreti. To pa so dobra dela. Presodimo danes, koliko je v nas pravega krščanstva!                                                (Slomškove Drobtinice)

*******

Malo katera podoba bolje ponazarja Vincencijevo dobo, kot ‘Kmetje obedujejo’ Ludvika Naina. Prikazuje notranjost kmečke hiše. Sprejeli so reveža; nudijo mu kruha in vina. Revež je razcapan, odkrit, roke sklepa v nemo prošnjo. Kako dobro predstavlja Vincencijev dobrodelni ideal: deliti moramo to, kar imamo, in pomagati človeku, da pride na prag tistemu, kar smo. Kruh in vino sta »spomin« na evharistijo. V ljubeči kretnji je res vedno neka evharistična vez. Evharistija poraja zavzetost za dobrodelnost, ker človek doživlja obilje nezasluženega daru. (L.Mezzadri, Ljubezen brez meja)

Vseslovensko praznovanje Slomškove nedelje
je danes – ob 100-letnici priključitve Prekmurja k matični domovini – v župniji Črenšovci. Tam je tudi prva cerkev, posvečena bl. A. M. Slomšku. Ob 15 h je molitvena ura, ob 16 h sv. maša, po njej pa blagoslovitev Slomškovega kipa pred cerkvijo. Skupni avtobus gre ob 13.10 s Teharij, ob 13.20 se ustavi na stari avtobusni postaji.

Pogovori življenju in smrti
so tema, ki ji nikoli ne bomo prišli do konca, zato spet vabljeni, tudi s svojimi razmišljanji jutri, v ponedeljek, ob 17. uri v Jožefovo dvorano. Čakata vas oblikovalki srečanja, ga. Metka Klevišar in ga. Julka Žagar.

Pohod ob Slomškovem godu
po Slomškovi poti od Sv. Jožefa do Ponikve je pred nami, in sicer v torek, 24. septembra. Začetek bo ob 7. uri zjutraj pri njegovih relikvijah v našem stranskem oltarju z nagovorom in blagoslovom romarjev, ki ga bo imel  msgr. Jože Kužnik. Sledilo bo kratko okrepčilo in potem odhod. Za malico in pijačo na poti si poskrbite v nahrbtniku. Sklep poti bo na Ponikvi v župnijski cerkvi in nato vrnitev okrog dvanajste ure z vlakom nazaj v Celje. Lepo vabljeni, še posebej upokojenci in seveda tisti, ki niste v službah.  Pohod bo vodil g. Viljem Kaučič. Vabljeni k zanimivi duhovni in rekreativni priložnosti!

Ob godu sv. Vincencija
v petek, 27. septembra, lepo povabljeni k mašam, bodisi zjutraj ali zvečer, ko bo slovesna in ste še posebej povabljeni tudi pevci. Prav je, da proslavimo očeta duhovne karizme, ki z lazaristi, usmiljenkami in Vincencijevo konferenco živi na hribu že od leta 1852 in oblikuje ta kraj. Razveselimo se tega, bodimo hvaležni za to in še posebej prosimo blagoslova in priprošnje tudi za v prihodnje.

Z večerom v atriju z zdravniškim orkestrom »Camerata medica« bomo sklenili letošnje večere v atriju in hkrati proslavili še Vincencijev praznik, zato lepo vabljeni v petek, 27. septembra, najprej, kot že zgoraj navedeno, k maši ob 18.30 in nato na koncert takoj po maši. V primeru dežja bo koncert v cerkvi. Solist večera bo naš Andrej Gubenšek, zdravnik in violinist. Prispevki so prostovoljni. Vabljeni in  povabite še druge!

Vincencijanski dan na Dobrovi pri Ljubljani
bo v soboto, 28. septembra. Začetek je ob 10. uri in sklep približno ob 15. uri.  To je dan ob godu sv. Vincencija, ko se zberemo vsi iz vincencijanske družine, katere del smo tudi lazaristi, usmiljenke, Vincencijeva konferenca in tudi župljani sicer, saj jo vodimo lazaristi, zato lepo povabljeni k udeležbi. Javite svojo odločitev v recepcijo, da bomo organizirali prevoz.  Na pot gremo ob 8.30 izpred Doma sv. Jožef.

Koledar VZD: Naslednjo nedeljo nas bodo kot vsako leto obiskali člani Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote. S pomočjo Vincencijevega koledarja zbirajo sredstva za gradnjo hiše za družino brez doma. Priporočen prispevek za koledar, ki ga krasijo fotografije na temo “Narava nas uči”, je 10 evrov. Vabljeni, da podprete akcijo!

Župnija bl. A. M. Slomška in salezijanci
vabijo v danes, 22. septembra, ob 8. in 10 uri na praznovanje farnega zavetnika bl. A.M. Slomška v Don Boskov center na Hudinji. Slovesnost vodi letošnji salezijanski zlatomašnik Franc Pohajač z Opčin pri Trstu.

Starejši iz župnije in stanovalci Doma
vabljeni na Brezje, in sicer v četrtek, 3. oktobra. Kot vsako leto bo priložnost za to tudi letos in je namenjena vsem, ki bi sicer sami težko šli. Člani Vincencijeve konference lepo povabljeni, pa tudi drugi, ki pridete na pomoč tistim, ki potrebujejo spremstvo.  Gremo le na Brezje in nazaj, da bi ne bilo za koga prenaporno in predolgo. Na pot krenemo ob 9. uri izpred Doma in se vrnemo okrog druge ali tretje ure popoldne. Če bo kdo želel, bo lahko kaj prostovoljno prispeval za vožnjo in romarsko malico.

Verouk je ob ponedeljkih za nižje razrede (ob 16 h za 1. in 3. razred., ob 17 h za 2. in 4. razred.), ob četrtkih pa za višje (ob 15.30 za 5. in 7. razred, ob 16.30 pa za 6. in 8. razred).

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki z ulice Na Rebri in Lešničarjeve. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno liturgičnemu in letnemu času.

Deli.