2. adventna nedelja

leto 22
št. 46
10. december 2017


razpored svetih maš

nedelja, 10. december – 2. adventna nedelja
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Janez Kosaber, obl.

ponedeljek, 11. december Damaz I., papež
maše: ob 8.00 – + Franc Božič in starši ter ostalo sorodstvo
ob 18.30 – + Marta Ludvig
– po namenu darovalca

torek, 12. december Devica Marija iz Guadalupe
maše: ob 8.00 – + Jože Žurej in starši Gubenšek
ob 18.30 – + Ivanka Smrečnik

sreda, 13. december – Lucija, mučenka
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 15 h Emina kapela: + Marinka Kartuš in vsi Kartuševi ter Florjančevi
ob 18.30 – + Breda Štanc

četrtek, 14. december – Janez od Križa, cerkveni učitelj
maše: ob 8.00 – po namenu
ob 18.30 – + Nada Simoniti

petek, 15. december – Antonija, Krizina in druge drinske mučenke
maše: ob 8.00 – + Jelavski
ob 18.30 – + Frančiška Romih (iz Doma)

sobota, 16. december – Adelajda, kraljica
maše: ob 8.00 – + Ivan Jurjevčič (15. obl.)
ob 18.30 – + Ludvik Rebeušek (iz Doma)

nedelja, 17. december – 3. adventna nedelja; božična osemdnevnica
maše: ob 8.00 – za žive in + župljane ter obiskovalce naše cerkve
ob 10.00 – + Adi Kapitler, brat Zvonko in starši Lesjak


Spoštovani!

 

            Štiristo let Misijonske družbe (1617-2017)

Vincencijevo načelo je: vztrajati za vsako ceno. Prej je treba pre­vidnosti, celo obotavlja se, čaka in premišljuje, moli in se posvetuje: razodeti se mora, če je Božja volja. Kakor hitro pa je jasno, da je dejanje v načrtih Božje Previdnosti, je treba pri stvari vztrajati. Žilava dejavnost in vztrajnost kljub vsem oviram: to je logična posledica Vincencijeve duhovnosti, zato pa tudi značilen znak njegove delavnosti in njegovih ustanov. Vedel je: »Velike načrte vedno prekrižajo različne ovire in težave,« zato jih je vedno pričakoval, a ni nikdar pred njimi klonil, kajti zavedal se je istočasno: »Bog ne spreminja, kar je enkrat sklenil.«

V težavah Vincencij vidi celo nov dokaz, da je delo po Božji volji in da bo rodilo Božji sad. (…) Da je tako junaško vztrajal v svojem delu kljub vsem oviram, je treba pripisovati v glavnem njegovi močni volji in silnemu zaupa­nju v Boga. (…) Zato je šel mirno, preudarno, a vztrajno svojo pot in storil čudo­vita dela. Pri vsem pa se ni izgubil v delu, ampak prav po delu je našel pot k Bogu. (…)

Vsaka stvar ob svojem času, pa vsaka temeljito!

           iz: Sodja Franc CM, Vincencijeva podoba

Po Jakobovi poti bomo poromali danes popoldne ob 16. uri kar v Kardinalovi dvorani. Ob slikah in besedi Jožeta Planinška in morda še koga izmed udeležencev bomo spet podoživljali letošnje romanje od Ponferrade do Compostele v Španiji. Sicer smo o tem že večkrat razmišljali, a vabljeni, če koga še zanima.

Islam in Evropa
je sklop predavanj, ki nam jih pripravlja strokovnjak tega področja, prof. dr. Drago Ocvirk. Drugo bo na vrsti v torek zvečer ob 19. uri. Lepo vabljeni k zanimivemu in za naš čas tudi potrebnemu razmišljanju.

Vincencijevi – preprosti, ponižni, krotki, zatajeni in goreči
je še zadnje izmed razmišljanj, ki smo jih pripravljali lazaristi ob našem jubileju . Ta četrtek, 14. decembra ob 19. uri  ga pripravljam Jože Planinšek. Morda bo tema koga zanimala in je seveda dobrodošel.

Iskrena hvala vsem, ki ste v četrtek, na naš praznik hišnih kolin, pomagali, da je vse, v veselje naših stanovalcev, lepo potekalo. Tudi našim otrokom in mladim hvala, da smo lepo obeležili prihod svetega Miklavža in ga spet tudi pospremili s priložnostno igrico. Vedno znova je veselje videti odziv tako starejših kot mlajših pri različnih stvareh življenja v Domu in župniji. Bog vam povrni!

Adventni čas
nas vabi k sv. maši, posebej med božično osemdnevnico (od nedelje, 17. decembra naprej) ko zapojemo povabilo ‘Kralja, ki prihaja, pridite molimo!« ter Marijin hvalospev ‘Moja duša poveličuje Gospoda’. Naj naše pričakovanje rojstva Odrešenika človeštva vsak dan bolj raste.

Marija v adventu čaka, da jo boste povabili v svoj dom. Kipec dobite v zakristiji. Ob Mariji se družina zbere k skupni molitvi, morda tudi s sorodniki ali sosedi.

Pomemben del priprave na božič
je dobra spoved. Priložnost je vsak dan pred in med sv. mašo tako zjutraj kot zvečer. Ne čakajte na zadnjo nedeljo pred božičem, ker gremo takrat – kolikor le moremo – duhovniki od sv. Jožefa spovedovat po drugih župnijah!

Adventna taizéjska molitev mladih
bo v petek, 15. decembra, ob 20.30 župnijski cerkvi Celje-Sv.Duh. Priložnost bo tudi za sveto spoved.

Božična spoved otrok: Otroci boste pri verouku opravili božično spoved. Še naprej ste tudi lepo povabljeni, da ob adventnem koledarju čim lepše pričakate božič in storite kakšno dobro delo.

Betlehemska lučka bo prišla v našo župnijo prihodnjo (3. adventno) nedeljo pri jutranji sveti maši, kot je navada. Prinesli nam jo bodo skavti iz župnije Sv. Cecilije. Nato si jo boste lahko ponesli na domove. Vsako leto se zavedajmo, kako velika vrednota je mir na svetu.

Predbožično srečanje sodelavk in sodelavcev Škofijske Karitas Celje je v sredo, 13. decembra, ob 17 h v našem Domu sv. Jožef. Lepo povabljeni tudi člani naše Vincencijeve konference. Ogledali si boste lahko predstavo »Izgubljeni sin« v izvedbi KUD Koral.

Pratika za leto 2018
je še na voljo (5,50 evra). Vabljeni, da si vzamete tudi kaj preostalega od verskega tiska, kar je na voljo na mizicah, in seveda vabljeni k naročilom – Družine, Ognjišča, Misijonskih obzorij, Prijatelja in Mohorjevih knjig.

Zgibanka o krščanskem domu
ki jo je ob začetku novega cerkvenega leta pripravil Slovenski pastoralni svet, nam daje nekaj namigov, kako lahko svojim otrokom podarimo krščanski dom. Vzemimo, preberimo, uresničimo …

Čiščenje in krašenje cerkve
imate ta teden na skrbi verniki z Janežičeve poti ter iz Zvezne, Groharjeve in Hribarjeve ulice. Bog povrni vsem, ki se potrudite, da je cerkev vedno čista in okrašena primerno letnemu in liturgičnemu času.

Deli.